In deze blog leggen we uit hoe je volgens de NEN-normen (NEN-EN 15620, NEN-EN 15635 en NEN-EN 15512) pallets veilig in een palletstelling plaatst. Hierbij is het belangrijk om te letten op de centrale plaatsing van de pallet, de overhang, de maximale belasting en de juiste afstanden tussen pallets en stellingen. De NEN-normen schrijven duidelijke richtlijnen voor over de benodigde vrije ruimte en gangpadbreedtes voor heftrucks, zodat je magazijn zowel efficiënt als veilig functioneert.
Niet elke pallet is geschikt voor elke stelling. In deze blog bespreken we hoe je een pallet volgens de NEN-normen in een palletstelling plaatst en hoeveel ruimte hiervoor nodig is.
Op veel plaatsen waar we inspecteren zijn de pallets niet op de juiste manier in de stellingen geplaatst of erger nog zijn de pallets niets op de stellingen afgestemd.
De plaatsing van pallets in een palletstelling is meer dan alleen een kwestie van gemak; het draait ook om veiligheid en stabiliteit. De NEN-EN normen biedt duidelijke richtlijnen voor het veilig plaatsen van pallets in stellingen.
Centrale plaatsing: Volgens de NEN-EN 15620 norm (Toleranties, vervormingen en ruimten in magazijnstellingen) moeten pallets centraal op de liggers worden geplaatst om te zorgen voor een gelijkmatige verdeling van het gewicht. Dit voorkomt dat stellingen ongelijk worden belast, wat het risico op instabiliteit of schade kan vergroten.
Evenwicht en stabiliteit van de lading: Het is belangrijk om volgens de NEN-EN 15635 ervoor te zorgen dat de pallet zelf stabiel en goed beladen is voordat deze in de stelling wordt geplaatst. Ongelijke ladingen kunnen verschuiven, wat kan leiden tot schade aan goederen of gevaar voor het magazijnpersoneel. Denk ook aan overbloezing van goederen. (Het uitsteken van de goederen buiten de pallets)
Overhang van de pallet: NEN-EN 15620 stelt dat een lichte overhang van pallets acceptabel is, maar niet meer dan 20 tot 50 millimeter mag bedragen. Dit helpt om voldoende manoeuvreerruimte te behouden zonder dat de pallet onveilig hangt.
De overhang wordt ook bepaald door de gebruikte pallets. Bijvoorbeeld, CP pallets zit de blok verder naar binnen, om te zorgen dat de pallets op de blokken rusten kan deze overstek groter dan 50 mm worden.
Maximale belasting: Zorg ervoor dat de belasting per pallet voldoet aan de richtlijnen van NEN-EN 15512 (Belastingen voor magazijnstellingen). Het niet naleven van deze belastingvoorschriften kan ernstige veiligheidsrisico’s opleveren. Op de belastingsborden die op de stellingen zitten lees je af hoeveel belasting (gewicht) een stellingen mag hebben.
Om pallets op een veilige en efficiënte manier in een palletstelling te plaatsen, is het essentieel om voldoende ruimte te hebben. De NEN-EN 15620-norm specificeert de toleranties en minimale afstanden voor zowel de hoogte, breedte als diepte van palletstellingen.
De Europallet is de meest gebruikte standaardpallet in Nederland en heeft afmetingen van 120 cm x 80 cm. De NEN-EN 15620 norm stelt minimale afstanden vast voor de veilige plaatsing van pallets in stellingen:
Zijwaartse ruimte: De norm schrijft voor dat er minimaal 100 mm vrije ruimte tussen pallets moet zijn om ervoor te zorgen dat de heftruck makkelijk pallets kan plaatsen en verwijderen. Dit voorkomt beschadigingen aan zowel de pallets als de stelling.
Diepte van de palletstelling: De blokken van pallet moeten volledig op de liggers rusten en mag niet uitsteken. Er moet aan de voor- en achterkant minimaal 50 mm speling zijn om de kans op verschuiven of kantelen te verminderen. Dit betekend dat bij een dubbele rij de totale tussenruimte 100 mm tussen de pallets is.
Naast de breedte en diepte, is ook de hoogte van de palletstelling belangrijk. De NEN-EN 15620-norm stelt eisen aan de vrije ruimte boven en onder de pallet, zodat er veilig met de heftruck gewerkt kan worden.
Vrije ruimte boven de pallet: Volgens NEN-EN 15620 moet er een vrije ruimte van minimaal 100 mm boven de pallet zijn. Dit zorgt ervoor dat er voldoende ruimte is om de pallets veilig te kunnen plaatsen of verwijderen, zonder dat de bovenliggende pallet geraakt wordt.
Toegang voor heftrucks:
Voor een veilige heftruckwerking moet er minimaal 100 mm vrije ruimte tussen de vorken van de heftruck en de onderkant van de pallet zijn. Dit zorgt ervoor dat de heftruckvorken soepel onder de pallet kunnen manoeuvreren, zoals beschreven in de NEN-EN 15635 norm.
De breedte van de gangpaden tussen de stellingen is ook een belangrijk aspect van de magazijninrichting. De NEN-EN 15620-norm geeft aan hoeveel ruimte er minimaal moet zijn, afhankelijk van het type heftruck dat wordt gebruikt. De breedte van een gangpad wordt mede bepaald door de heftruckdiagonaal in combinatie de grootste gebruikte pallets.
Smallegangenmagazijnen: In smalle gangpaden, waar speciale smallegangenheftrucks worden gebruikt, is een gangpadbreedte van 1,5 tot 2 meter toereikend, zoals aangegeven in de NEN-EN 15620.
Smalle gangen: Voor het gebruik van Reachtrucks is een gang van minimaal 2900 mm breed toereikend.
Brede gangpaden: Voor conventionele heftrucks moet de gangpadbreedte volgens de norm minimaal 3 tot 3,5 meter bedragen. Dit zorgt ervoor dat de heftruck gemakkelijk kan manoeuvreren, zonder risico op aanrijdingen.
Het correct plaatsen van pallets in een palletstelling volgens de NEN-normen is cruciaal voor een veilig en efficiënt magazijnbeheer. Voldoende afstand rondom de goederen vergroot de pick snelheid binnen je magazijn.
Heb je meer vragen over de NEN-normen of wil je weten hoe je jouw magazijn veiliger kunt inrichten? Neem gerust contact op voor advies op maat!